Welke afsplitsingsroute te kiezen?
We leven 26 juni 2024.
Twee broers, Jan en Piet, hebben beiden een holdingmaatschappij. Beide holdingmaatschappijen hebben een 50 50 belang in een werkmaatschappij. De twee zonen van Jan (Kees en Klaas) willen op termijn het familiebedrijf voortzetten, terwijl de kinderen van Piet dat uitdrukkelijk niet wensen.
Onlangs kreeg ik het verzoek om aan te vangen met een afsplitsing van Jans holdingmaatschappij als splitsende vennootschap, waarbij een deel van het vermogen overgaat op twee vennootschappen (één voor zoon Kees, één voor zoon Klaas). Omdat de fiscalist en accountant gebruik willen maken van de cijfers per 1 januari jongstleden, dient het splitsingsvoorstel uiterlijk 30 juni te worden gedeponeerd.
Daarop heb ik via met gebruikmaking van de PraktijkGenerator modellen een splitsingsvoorstel opgesteld.
Middels de afsplitsing wordt Jan in eerste instantie enig aandeelhouder van de verkrijgende vennootschappen de aandelen worden later aan Kees en Klaas geschonken.
Tot zover geen probleem.
Nu echter krijg ik het verzoek om ook een afsplitsing te verzorgen bij de holdingmaatschappij van Piet, waarbij een deel van het vermogen overgaan op de twee vennootschappen van Kees en Klaas. Het is de bedoeling dat ook dit splitsingsvoorstel wordt gedeponeerd voor 1 juli.
Fiscaal gezien mogen de twee verkrijgende vennootschappen tussen de twee afsplitsingen geen activiteiten hebben ondernomen.
Kan ik nu deze splitsing van de holding van Piet vormgeven op de volgende wijze:
het regulier doorgang laten vinden van de afsplitsing bij de holdingmaatschappij van Jan
het doen plaatsvinden van de afsplitsing bij de holdingmaatschappij van Piet, alsof de vennootschappen voor Kees en Klaas reeds bestaan. Door deze afsplitsing wordt Piet mede-aandeelhouder van de verkrijgende vennootschappen.
Praktijkvraag bewerken
Ben jij de plaatser van deze praktijkvraag en wil je iets wijzigen of de praktijkvraag verwijderen? Gebruik de bewerklink die je kunt vinden in de e-mail die naar je verzonden is toen je deze praktijkvraag aanmaakte.
Ben je de e-mail kwijt? Je kunt de bewerklink opnieuw opvragen door
hier te klikken.