Terug naar prikbord

Praktijkvraag inhoud


Geplaatst door
Naam bekend bij redactie
Datum plaatsing
16/09/2024
Categorie
Praktijkvragen
Bekeken
187 (1 reacties)

Reageren

Eigen UBO-onderzoek, art 3 lid 15 WWFT

hoe willen auditoren en het Bft dat je het eigen UBO- onderzoek (ex art 3, lid 15 WWFT) inricht, uitvoert en vastlegt? De WWFT bepaalt namelijk dat je niet uitsluitend op het UBO-register mag afgaan. Wat moet je dan nog meer doen om compliant te zijn?
Reactie door : Anoniem (24/02/25 15:58)
In FRP 2024696 (nov 2024) staat een interessant artikel van mr. S.F. Knijnenburg en L.H. Rammeloo. Dit artikel richt zich niet op het eigen UBO onderzoek, maar geeft verduidelijking m.b.t. de rol van de Wwft in het tuchtrecht. Zij schrijven o.a. over de tuchtnorm: "Op grond van art. 93 lid 1 Wna zijn notarissen, toegevoegd notarissen en kandidaat-notarissen aan het tuchtrecht onderworpen. De tuchtrechter toetst of hun handelen of nalaten in strijd is met het bepaalde in de Wna en de andere toepasselijke bepalingen. Ook kan de tuchtrechter toetsen of de notaris voldoende zorg in acht heeft genomen ten opzichte van de (rechts)personen voor wie hij optreedt en of hij heeft gehandeld zoals het een behoorlijk beroepsbeoefenaar betaamt. De Wwft is, als gezegd, niet genoemd in art. 93 Wna, maar de naleving daarvan wordt beschouwd als plicht van de notaris op grond van de betamelijkheidsnorm.

De Wna zelf bevat strenge normen voor notarissen, zoals bijvoorbeeld art. 17 lid 1 Wna dat bepaalt dat de notaris met de grootst mogelijke zorgvuldigheid’ de belangen van alle betrokken partijen op onpartijdige wijze dient te behartigen. Zo dient de notaris te onderzoeken of de cliënt de rechtshandeling, zoals beoogd in de te verlijden notariële akte, echt wil en moet hij of zij steeds nagaan of er redenen zijn om niet mee te werken aan het opstellen en verlijden van de akte, bijvoorbeeld wanneer deze leidt tot strijd met het recht of de openbare orde’ of wanneer zijn of haar medewerking wordt gevraagd bij handelingen die kennelijk een ongeoorloofd doel of gevolg hebben’ (vgl. art. 21 lid 2 Wna). Deze onderzoeksplichten zijn andere dan de verplichtingen op grond van de Wwft. Op grond van de Wwft heeft de notaris de plicht om onderzoek naar de cliënt te doen, na te gaan of de door de cliënt gewenste rechtshandeling risico’s met het oog op bijvoorbeeld witwassen oplevert maar ook om, indien dat het geval is, melding van een ongebruikelijke transactie (voorgenomen of uitgevoerd) bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) te doen. Let wel: de Wwft bepaalt niets over de vraag of een notaris wel of niet zijn of haar medewerking kan verlenen. De omstandigheden die aanleiding geven tot de afweging om wel of geen medewerking te verlenen op grond van de Wna zijn evenwel vaak ook aanleiding voor de afweging om al dan niet een dergelijke melding bij de FIU te doen.

Dit leidt ertoe dat het BFT geregeld een tuchtklacht indient vanwege geschonden Wwft-verplichtingen op dossierniveau (zoals onvoldoende (verscherpt) cliëntenonderzoek (art. 3 en 8 Wwft) enof niet-melden van een ongebruikelijke transactie (art. 16 Wwft)) in combinatie met schending van de zorgvuldigheidsplicht op grond van art. 17 Wna enof het ten onrechte meewerken aan een transactie (lees: het niet-weigeren daarvan) op grond van art. 21 lid 2 Wna. Al deze normen zijn aspecten van de poortwachtersrol van de notaris.

Als hulpmiddel voor de naleving van de Wwft-verplichtingen heeft het BFT op zijn website een leidraad gepubliceerd die periodiek wordt aangepast (de laatste versie dateert van 24 oktober 2024). Daarnaast wordt elke notaris geacht de kantoororganisatie zo te hebben ingericht dat door de notaris en alle medewerkers van het kantoor, als poortwachter(s), ieder individueel dossier aan de Wwft wordt getoetst. In dit verband is ook art. 14 van de Verordening beroeps- en gedragsregels relevant, net als de opleidingsverplichting voor eenieder die Wwft-plichtige dossiers behandelt (art. 35 Wwft). De notaris dient erop toe te zien hij draagt daarvoor de eindverantwoordelijkheid dat de Wwft-verplichtingen binnen het kantoor worden nageleefd.


Heb je een PraktijkGenerator account?
Log dan eerst in met je account voordat je een reactie plaatst: Klik hier om in te loggen

Reageren



Praktijkvraag bewerken

Ben jij de plaatser van deze praktijkvraag en wil je iets wijzigen of de praktijkvraag verwijderen? Gebruik de bewerklink die je kunt vinden in de e-mail die naar je verzonden is toen je deze praktijkvraag aanmaakte.

Ben je de e-mail kwijt? Je kunt de bewerklink opnieuw opvragen door hier te klikken.